Heelmeester

De hoogste werkelijkheid en hoe deze te realiseren.
Symbool: Zandloper
Aantal lessen: Er is geen tijdsbestek voor.

Meester

De opleiding bestaat uit 4 jaar, totaal 160 lessen. De vooraf gaande 4 jaren en soms wel langer hebben ons inzicht gegeven in onszelf, in onsZelf, in wij en de ander. Deze tegenstellingen verdwijnen door inzicht en bewustzijnsverruiming. De lessen worden in het dagelijkse leven geïntegreerd.

De lessen in Hogere Yoga worden gegeven op filosofische basis om via hoger mentaal en intuïtie te komen tot de “wortelloze wortel”, tot ZIJN.

“Denken deelt, liefde heelt”.

Elke les wordt behandeld volgens een thema aan de hand van de boekjes de “Dageraad” en de “AfGrond” van docent Henk Plaatsman van Stichting Raja Yoga Noord-Holland Noord. Elke jaargang heeft 2 boekjes. De boekjes zijn bij het lesgeld inbegrepen.

Docent

Na een stevige basis, verdiepen we ons naast de verplichte boekenlijst verder in de filosofie van de karma- of kriyayoga om inzicht te krijgen in ons handelen. In Bakti yoga o.a. de Paramita’s en de Brahmavihara uit de Boeddhistische psychologie en natuurlijk de lessen uit de Baghavad Gita, welke 1x maal per maand worden gegeven. Tevens lezen we de scheppende Stilte van Rohit Mehta n.a.v. “De stem van de stilte” van H.P.Blavatsky over de drie zalen en dit prachtige boekje schept inzicht in concentratie, meditatie en contemplatie.

Elke les wordt behandeld volgens een thema aan de hand van de boekjes de “Dageraad” en de “AfGrond” van docent Henk Plaatsman van Stichting Raja Yoga Noord-Holland Noord. Elke jaargang heeft 2 boekjes. De boekjes zijn bij het lesgeld inbegrepen.

De basisopleiding is verplicht om in te stromen in de docentenopleiding.

Basis

Bij yoga leer je stil te staan bij de dingen die je doet en denkt. Je leert door middel van oefeningen je lichaam en geest te observeren zonder te oordelen. Raja yoga is dus een bewustwordingsproces.
Inzicht hebben in alles wat gezien wordt; en inzicht komt voort uit liefde.
Raja Yoga is verbinding
Eerst ga je op zoek naar je eigen ik, je eigen wel ZIJN, dan jij in relatie tot anderen, daarna als EEN van het geheel.

raja yoga het HOOFD-menu

 • Karma of kriya yoga – zuivering van geest en lichaam.
 • Hatha yoga en Laya yoga – zuivering en beheersing van het fysieke en energie lichaam.
 • Bakti yoga en Mantra yoga – het kalmeren van de geest, liefde en overgave, de yoga van het hart.
 • Jnana yoga – opgaan in de werkelijkheid.

Raja yoga volgens de methode van het 8-voudige pad van de yoga soetra’s van Patanjali.

 1. yama – morele principes/weigeringen
 2. niyama – morele idealen/voorschriften
 3. asana – houdingen/oefeningen
 4. pranayama – energiebeheersing
 5. pratyahara – beheersing van de zintuigen
 6. dharana – concentratie
 7. dhyana – meditatie
 8. samhadi – contemplatie

voor wie?

De naam zegt het al, in dit jaar krijg je een stevige basis en inzicht in de yoga. Na de basisopleiding besluit je of je je verder wilt verdiepen in de yoga filosofie of niet. Wil je verder gaan dan is deze basisopleiding nodig om de vervolgopleiding, de 3-jarige lerarenopleiding (120 lessen) te kunnen volgen. Je kan dan elk moment de opleiding beginnen. De basisopleiding is voor alle volwassenen geschikt, Iedereen doet wat hij/zij kan.